Παθήσεις δοντιών & ούλων

Η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος αποτελούν τις συνηθέστερες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και σε αυτές οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας των δοντιών. Οι παθήσεις αυτές δεν είναι μεταδοτικές. Οι δύο αυτές παθήσεις προκαλούνται από την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η οδοντική πλάκα αποτελεί ένα μαλακό κολλώδες υμένιο που περιέχει μεγάλο αριθμό μικροβίων.

Η τερηδόνα προσβάλλει τα δόντια δημιουργώντας μικρές κοιλότητες η τρύπες ως αποτέλεσμα της απομεταλλικοποίησης του οδοντικού ιστού της αδαμαντίνης και οδοντίνης από τα μικρόβια.

Τα μικρόβια που υπάρχουν  πάνω στην επιφάνεια των δοντιών επεξεργάζονται τα ελεύθερα σάκχαρα που λαμβάνουμε από την τροφή και απελευθερώνουν οξέα. Τα οξέα αυτά, σε στενή επαφή με τα δόντια καταφέρνουν να διαβρώσουν το εξωτερικό κέλυφος του δοντιού, την αδαμαντίνη (σμάλτο), και να δημιουργήσουν μία κοιλότητα (τρύπα). Βαθύτερα στο δόντι συναντούν την πιο μαλακή οδοντίνη. Δημιουργώντας την κοιλότητα αυτή, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να δουλέψουν πολύ γρήγορα.

Η Περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή φλεγμονή που προσβάλλει τα ούλα και το κόκαλο που στηρίζει τα δόντια στη γνάθο. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προσβάλει ένα ή περισσότερα δόντια. Η κύρια αιτία της νόσου είναι η οδοντική πλάκα όπου είναι μια κολλώδης άχρωμη ταινία η οποία σχηματίζεται σταθερά πάνω στα ούλα.

Άλλοι παράγοντες πού υπάρχουν για να ενεργοποιήσουν αυτήν την νόσο είναι το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, το στρες, ο διαβήτης, φάρμακα, συστηματικά νοσήματα, διατροφικές συνήθειες, εγκυμοσύνη. Στις νόσους του περιοδοντίου (ούλων) περιλαμβάνεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη, οπότε και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μας. Άλλοι τρόποι για την αποφυγή της τερηδόνας είναι η σωστή στοματική υγιεινή με οδοντόβουρτσα 2 φορές την ημέρα και νήμα. Μείωση της λήψης τροφών με υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα, καί εάν προκύψουν συμπτώματα ή ευαισθησίες είναι η αποφυγή σε παγωμένα, ζεστά ή γλυκά τρόφιμα, επικοινωνούμε με τον οδοντίατρό μας για να αποκλείσουμε την Τερηδόνα η την  Περιοδοντική νόσος  σε αρχικό στάδιο.